Het Spaanse karakter: een beknopte omschrijving

Authenticiteit en karakter
De Spaanse cultuur straalt een stukje echtheid "authenticiteit" uit, deze authenticiteit voel je als je bijvoorbeeld op één van de vele sfeervolle pleinen in Spaanse steden vertoeft. In bijna elke grotere stad vind je wel een Plaza de España of een Plaza Mayor die een authentiek karakter uitademt in een sfeervolle ambiente.

Passie en levensvreugde
Het Spaanse karakter straalt pasión uit. Deze passie voelen wij bij de typische Flamenco, de ons welbekende combinatie van gepassioneerde zang en dans. De Sevillanas uit Sevilla behoren tot de Flamenco stroming. De alegría vinden wij in de Spaanstalige muziek of gewoon op straat, bijvoorbeeld als wij twee Spaanse señoritas druk kletsend voorbij zien lopen.

Eenvoud  en klasse
Wat ik als gepassioneerde Spanjeliefhebber steeds terugvind in Spanje, ook in de minder typische omgevingen, is de combinatie van eenvoud en klasse. Stap een willekeurige disco bar binnen en je ziet dat de Spanjaarden met weinig toeters en bellen een heerlijke atmosfeer hebben gecreëerd, zelfs in de toiletten waar we bijna altijd onze vriendin Roca tegenkomen. Vergelijk ook de glazen en de flessen eens die worden gebruikt met de glazen en flessen in Nederland en Vlaanderen. De gebalanceerde nonchalance waarmee een camarero of een camarera een copa (long drink) inschenkt valt mij steeds weer op, naast de vorm en de grootte van het glas, de grote hoeveelheid ijs en de ruime hoeveelheid ron, whiskey o gin. Let zelf maar eens op, een zoek het verschil tussen een Nederlandse cola Bacardi en een Spaanse Cuba Libre.
Wat dacht je de deliciosas tapas in een kleine Spaanse provinciestad. In León, bijvoorbeeld kun je je alleen al door de gratis tapa's (huevos rotos, salchichas y aceitunas) die de camarero je aanbiedt bij una copa de vino tinto of una caña een goed avondmaal (cena) hebben. In Sevilla eet je met een Serranito je buikje vol voor 3 euro.

Magie en de verborgen schat
Voel de magie van het woordje Hola. Heb je ooit wel eens gehoord hoe een echte Spaanse dame dit woordje uitspreekt? Ken je de verfijnde vibraties van dit magische woordje al? De verborgen schat ligt vlakbij, alleen had je hem nog niet opgemerkt! De vibraties van Spanje zijn iets verfijnder dan die van Nederland en Vlaanderen. Als je een fijngevoelig persoon bent, dan merk je dat meteen. Je merkt het ook aan de muziek die je overal hoort, waar je in Nederland nauwelijks vibrerende kakofonie hoort, hoor je in Spanje gepassioneerde flamenco. Is het niet wonderbaarlijk dat je door de juiste muziek daadwerkelijk in vervoering kunt komen, en daardoor in een gemoedstoestand van euforie kan belanden? Zeker als je omringd wordt door echt gepassioneerde mensen vol alegría. Tover alergía (allergie) om in alegría! Dat is de magie van het leven, door de verfijnde vibraties van mensen en muziek wordt je met hart en ziel vervoerd naar een hogere dimensie, en dat met beide benen op de grond! Dat is de speciale magie van Spanje en de Spaanse taal. ¡Viva la magia de España! ¡Viva el encanto del español! ¡Viva la vida!

El otro lado de la medalla
Een ander kenmerk van het Spaanse karakter is de afkeer van zakelijkheid. Let maar eens op als je wat bestelt, je moet zelf altijd naar de rekening blijven vragen, ook op een terras. Zakelijke overeenkomsten lopen Spanjaarden voor weg, liever regelen ze alles onder elkaar als vriendendiensten. Spanjaarden lijken in vergelijking met ons noordelingen veel meer op levenskunstenaars die een beetje in hun eigen tijdloosheid zijn blijven hangen, de technologische vooruitgang spreekt slechts een handjevol Spanjaarden aan. Verder spreken Spanjaarden over het algemeen slecht Engels en hebben vele Spanjaarden van middelbare leeftijd nog nooit hun patria verlaten. Wel is het zo dat veel jóvenes steeds meer Engels en ook Duits gaan studeren, vooral als hobby en om in contact te komen met interessante guiris

Vergelijking met Nederland en Vlaanderen
De Nederlandse cultuur wordt naar mijn gevoel gekenmerkt door knusse kneuterigheid en de Vlaamse door het zotte genot.